Wandel voor spoorbruggen

Zondag 13 maart organiseert Samen Waalwijk samen met de F.B.L. (Federatie Behoudt de Langstraatspoorbruggen) en Stichting Red de groene long een wandeling vanaf de beroemdste en mooiste monumentale fietsbrug van Nederland, de Waalwijkse fietsspoorbrug over het Afwateringskanaal.

De wandeling bedraagt 2 x 881 meter, Waalwijk-Zeedijk Drunen en terug, en start om 10.30 uur. U krijgt uitleg vanuit de FBL en de stichting over de toekomstige te verwachten ontwikkelingen in dit gebied. Ontwikkelingen, die de historische fietsbrug en de omliggende natuur onherstelbaar zal beschadigen. 

Omstreden plannen

De plannen van de provincie, met steun van de gemeenten Heusden en Waalwijk, zijn omstreden. Het project GOL (Gebiedsontwikkeling Oostelijke Langstraat) is door de overheidsinstanties omarmt en door de raden van de gemeenten Heusden en Waalwijk akkoord bevonden. De Raad van State heeft de ingediende bezwaren inmiddels afgewezen en niets lijkt de vernietiging van dit gebied meer in de weg te staan. 

Een klein zinnetje in deze omvangrijke plannen is door vele raadsleden over het hoofd gezien. Kan het tij nog gekeerd worden? We denken en hopen van wel en dat is dan ook de reden om deze wandeling te organiseren, opdat ook de inwoners op de hoogte zijn van de mogelijke gebeurtenissen en werkzaamheden in dit gebied.

Alternatieven

De decennia-lange inspanningen van de mensen achter de federatie mogen niet voor niets geweest zijn. Samen Waalwijk staat positief tegenover de plannen van het GOL, maar zeker niet op dit onderdeel. We willen samen met de FBL en de stichting kijken naar alternatieven voor de fietsroute en de historische bruggen en de natuur in dit gebied behouden. Dus loop mee op 13 maart en laat u informeren. Voor de koffie wordt gezorgd. 

Copyright © 2023 Samen Waalwijk. Alle rechten voorbehouden.
Vormgeving en site: Cool Clogs – Fotografie: Patrick van de Laar.