Te weinig schoenmakers? ‘Start in Waalwijk een opleiding’

WAALWIJK – Waalwijk is de ideale plek voor een nieuwe opleiding voor schoenmakers. Dat vindt de nieuwe politieke partij Samen Waalwijk. De partij roept het college van burgemeester en wethouders op om samen met het bedrijfsleven, het onderwijs en het museum een pilot te starten. 

Samen Waalwijk reageert met haar vraag op een interview in het Brabants Dagblad met schoenmaker Jan van der Velden uit Kaatsheuvel. Volgens Van der Velden zijn schoenmakers een ‘uitstervend ras’ en kunnen huidige reparateurs geen opvolgers meer vinden. 

Nog maar één school

In Nederland is op dit moment één mbo-school waar het vak kan worden geleerd. Deze opleiding in Utrecht telt elf leerlingen, terwijl er volgens de Nederlandse Schoenmakers Vereniging minstens veertig leerlingen per jaar nodig zijn. 

Samen Waalwijk vindt dat de gemeente het aan haar stand verplicht is hier wat aan te doen. Zeker nu de gemeente over een paar maanden een gloednieuw schoenenmuseum opent. ,,Het ambacht van schoenen maken, maakt een wezenlijk onderdeel uit van het dna van Waalwijk. Waalwijk is hét schoenencentrum van Nederland en wil dat ook uitdragen. Dat het mooie vak van schoenmaker dreigt uit te sterven mogen we niet laten gebeuren.”

Schoenenmuseum

Samen Waalwijk ziet kansen voor een opleiding in of bij het nieuwe schoenenmuseum dat in april opent in het hart van de stad. De fractie wil van het college weten of het bereid is met het idee aan de slag te gaan. De partij  wil ook weten of er subsidiemogelijkheden zijn voor zo’n ‘proeftuin’. ,,Bij het Rijk, de provincie en wellicht de Europese commissie?”

Volgens de partij is een opleiding niet alleen goed voor behoud van het vak en de werkgelegenheid, maar is het ook een duurzaam initiatief. ,,Wanneer er nog mensen zijn die schoenen kunnen herstellen dragen we ook bij aan het verminderen van de afvalberg.”

Het college van burgemeester en wethouders moet binnen de daarvoor geldende termijn van zes weken antwoord geven op de vragen van Samen Waalwijk.

Sylvia van de Ven
Bericht uit Brabants Dagblad 21-01-2022

Copyright © 2023 Samen Waalwijk. Alle rechten voorbehouden.
Vormgeving en site: Cool Clogs – Fotografie: Patrick van de Laar.